Zelfstandige, vitale oudere met toenemende lichamelijke beperkingen
Plan van aanpak ergotherapie
De ergotherapeut bezoekt u daar waar u de belemmeringen ondervindt. In het intakegesprek inventariseert de ergotherapeut met u de activiteiten die u belangrijk vindt , maar lastig gaan of niet lukken.
Er volgt een observatie van de betreffende activiteit om een indruk te verkrijgen waardoor de belemmeringen veroorzaakt worden.
Een plan van aanpak wordt opgesteld. U bepaald aan welke doelen gewerkt gaat worden, wat de knelpunten zijn en waar de prioriteiten liggen.
De ergotherapie kan zich richten op:
Trainen van de activiteit/ verbeteren van de vaardigheid;
Aanleren van andere werkwijze;
Advies bij en instructie in het gebruik van hulpmiddelen en aanpassingen inclusief ondersteuning in de aanvraag ervan.
Enkele voorbeelden
Zelfstandig leren aan en uittrekken van Therapeutische Elastische Kousen en het verzorgen van de aanvraag van de benodigde hulpmiddelen. Hiermee kunt u onafhankelijk blijven van professionele hulp.
Mobiliteitsproblemen hebben effect op het dagelijkse functioneren. Deze ontstaan vaak geleidelijk en kunnen gaandeweg meer afhankelijkheid geven. In een plan van aanpak wordt eerst gekeken naar verbeteren van de fysieke mogelijkheden door het gestructureerd oefenen en opbouwen van activiteiten en in een later stadium naar het gebruik van hulpmiddelen hierbij.