Overprikkelingsklachten
Merk je dat je je bij een verjaardag je niet op het gesprek kunt concentreren en het geluid veel harder binnenkomt? Of dat je misselijk wordt in de winkel als je op zoek bent naar een product? Twee dingen tegelijk doen is lastiger of je merkt dat je voor je gevoel onhandiger bent dan vroeger?
Dit soort problemen kunnen veroorzaakt worden door zogenaamde overprikkelingsklachten. Klachten die niet direct zichtbaar zijn, maar je in het leven van alle dag ernstig kunnen belemmeren.
Dit kan voorkomen na een trauma, hersenschudding en/of hersenkneuzing, de diagnose Whiplash of na een TIA.
Bijvoorbeeld:
- Duizeligheid of gevoel van onbalans
- Misselijkheid
- Concentratie problemen, bv moeite met twee dingen tegelijk doen
- Overgevoeligheid voor licht, geluid en andere zintuigelijke prikkels?
Leren omgaan met overprikkelingsklachten
Er zijn manieren om hier anders mee om te gaan en de meest voor de hand liggende oplossing is deze prikkels maar uit de weg te gaan. Of het juist wel aan te gaan, maar daarna helemaal overprikkelt te zijn. Dit kan echter grote gevolgen hebben voor het ondernemen van activiteiten zoals bijvoorbeeld op visite gaan, boodschappen doen of werken. Soms helpt het om hulpmiddelen als oordoppen of een zonnebril te dragen.
Bij de ergotherapie leer je juist deze prikkels niet uit de weg te gaan, maar er anders mee om te gaan. Je leert eerst deze prikkels te dempen en daarna ga je stapsgewijs weer gewennen aan meer prikkels. Je gaat gaandeweg weer meer activiteiten ondernemen waarbij je bewust de prikkels die op je af komen dempt. Zodat je weer meer kunt doen wat je graag deed.
Hoe gaan we te werk
Eerste contact
We maken een afspraak op de praktijk. Afhankelijk van de mate van klachten kan het eventueel thuis.
Intakegesprek
Tijdens het intakegesprek inventariseren we vooral welke activiteiten je moeite kosten vanwege de overprikkeling en zullen we bij een drietal activiteiten tot in de details uitzoeken wat je invloed van de overprikkelingsklachten hierop is.
Observatie en analyse
Dan volgt er een onderzoek naar de verschillende zintuigsystemen. Afhankelijk van deze uitkomst kunnen we bepalen of het ASITT-protocol ingezet kan worden. Het ASITT-protocol staat voor Adult Sensory Integration Timmerman Treatment. We vragen je een vragenlijst in te vullen naar de specifieke klachten.
Behandeling
De behandeling bestaat uit twee fasen. De eerste fase is de fase van leren dempen. Als deze fase goed is verlopen ga je verder met de gewenningsoefeningen in de gewenningsfase.
De behandeling volgens het ASITT-protocol bestaat uit oefeningen die je thuis gaat voorzetten. De instructie en oefening wordt op de praktijk gedaan en je gaat thuis verder. We houden goed contact over het verloop van de oefeningen. We werken gaandeweg het protocol ook aan je eigen zogenaamde sensorisch activiteitenprogramma. Dat betekent dat je leert herkennen wat jou overprikkelt in het dagelijks leven en begrijpt waarom dit is en dan de juiste dingen doet om de prikkels te dempen.
De duur van de behandeling is afhankelijk van de mate van klachten. Minimaal 6 weken tot 6 maanden tot een jaar. Tussen de afspraken zit meestal een 2 a 3 weken en duren tussen een half uur tot maximaal een uur.
Meer informatie
Wil je meer weten over onze zorg, bezoek dan een van onze andere pagina’s of download onze brochures.
Ellen Lammers
Praktijkhouder, ergotherapeut, re-integratieprofessional en ASITT-therapeut.